Premis i Jurats 2018

PREMIATS DEL FORADCAMP 2018

Aquests són els guanyadors de ForadCamp 2018, VII Mostra de Cinema amb la Natura.

Zirdzin, hallo! (Hello, horse!) (by Laila Pakalnina, 2017)

«Zirdzin, hallo!», de Laila Pakalnina, guanyadora del Premi del Jurat al ForadCamp 2018.

Els curtmetratges de la Secció Oficial optaran als premis: Premi del Jurat, Premi del Públic, Premi de Distribució i Menció Associació Cultural de Granollers.

  • El Jurat, compost per Mercedes Álvarez, Sara Xiol i Raül Ruiz, va atorgar el Premi del Jurat al Millor Documental, dotat amb 300 €, al curt «Zirdzin, hallo! (Hello, horse!)«, de Laila Pakalnina. El Jurat el va guardonar «per l’original mirada de la directora, que fa descobrir una lectura nova del paisatge, amb la intermediació dels elements creats per l’home, que s’interposen entre l’espectador i la naturalesa. Una visió molt suggeridora amb un gran treball de planificació i muntatge. En resum, una obra minimalista i alhora molt expressiva«.
  • Així mateix, el Jurat va decidir atorgar una Menció Especial a «Cucli», de Xavier Marrades. El Jurat el va premiar perquè «a partir d’una història petita d’un personatge que es fa molt proper, i la seva entranyable relació amb un ocell, ens ofereix la seva visió particular sobre temes universals com el dol, la mort, el sentit de la vida, i l’acceptació dels aspectes positius i negatius de l’existència. Demostra amor pels protagonistes sense caure en l’excés melodramàtic«.
  • El curt «Cucli», de Xavier Marrades, també es va endur el Premi del Públic, consistent en bonus de distribució.
  • El Premi Festhome de Distribució, consistent en un Pas Anual Ilimitat per a la distribució internacional del curt, va ser per a «Ligne noire», de Mark Olexa i Francesca Scalisi. INDOC, l’associació que atorgava el premi, va valorar el curtmetratge per «la consistència narrativa, l’arriscada fotografia, l’acurat treball de so i, sobre tot, per retratar d’una manera clara i condensada, amb un pla seqüencia memorable, un conflicte profund en la relació dels éssers-humans amb la natura«.
  • La Menció Associació Cultural de Granollers, va ser per a “Two ºC – New York City”, de Maxime Contour, «pel seu treball de fotografia, enquadrament, color i muntatge, que aporta una mirada original sobre Nova York«.

 

UN JURAT DE LUXE EN LA SECCIÓ OFICIAL

La Secció Oficial de ForadCamp 2018 va comptar amb un Jurat composat per tres reconegudes persones del món del cinema, els festivals i la televisió, encarregades d’atorgar el Premi al Millor Documental de la Mostra.

Mercedes Álvarez. Directora. El cielo gira (2005), el seu primer llargmetratge, rodat al seu poble d’origen, Aldealseñor (Soria), va ser premiat en nombrosos festivals internacionals com Rotterdam, Cinéma du Réel, BAFICI, entre d’altres. La pel·lícula ha estat distribuïda a França, Portugal, Països Baixos, Amèrica Llatina, EUA, etc., i ha estat exhibida en més de 30 països. El seu segon llargmetratge, Mercado de futuros, ha estat seleccionat en nombrosos festivals com Rotterdam, Melbourne, Guadalajara, etc., i va obtenir el Premi Noves Mirades de Visions du Réel, Menció especial al BAFICI, Premi Navalla de Buñuel de Versió Espanyola de RTVE, i Millor Documental del festival de cinema espanyol de Nantes. En 2013, va ser triada per participar a la Biennal de Venècia al costat de Francesc Torres al Pavelló Català amb l’obra «25% Catalonia at Venice».

Sara Xiol. Graduada en Comunicació per la UOC i programadora del Mecal, Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona. Entre 2007 i 2011 va ser coordinadora del festival i de tots els seus projectes paral·lels (Mecal Air, Xarxa Internacional de Difusió del Curtmetratge, Mostra de Cinema del Quebec, etc.), a més de portar la programació de videoclips. També ha col·laborat amb el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, ha escrit per a diverses publicacions independents i tradueix per a l’editorial DeHavilland i diversos festivals de cinema.

Raül Ruiz Miquel. Llicenciat en Comunicació Audiovisual, i en Humanitats, per la Universitat Pompeu Fabra. Va estudiar guió cinematogràfic a Emerson College (Boston), ESCAC, i altres institucions educatives. Ha escrit per a web, televisió i cinema. Ha fet de lector de guions, ha escrit guions de curtmetratges produïts i de llargmetratges (pendents de productora), i ha realitzat peces documentals i de creació, i reportatges culturals. Periodista, crític i realitzador del programa d’actualitat i crítica cinematogràfica ‘La Cartellera’, de Betevé (Barcelona Televisió).

.