Riafn, una orquestra cinematogràfica sobre els Alps

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

La paraula «riafn» fa referència a un dialecte amb el qual, des de fa molt temps, els pastors i els agricultors dels Alps es comuniquen amb els seus animals, en una mena de cant. Riafn, un curtmetratge alemany de Hannes Lang, estrenat mundialment el 2019 al festival de Visions du Réel, és una espècie d’orquestra cinematogràfica observacional de la vida dels camperols dels Alps. Aquesta pel·lícula ens submergeix en una melodia composta pel mugit de les vaques, els tocs de les campanes de les cabres, els cants dels pastors, el ressò de la muntanya i els sons de la natura.

Sense cap diàleg i a partir de plànols oberts dels paisatges que, pel estatisme de la càmera i la perfecció de la llum i els colors, donen la impressió de ser grans pintures en què només podem detectar moviments subtils en elements com l’herba gronxant-se amb el vent o la boira travessant el quadre, Hannes Lang aconsegueix retratar i explorar la quotidianitat de la vida rural als Alps. Mentre la fotografia ens fa sentir per mitjà de plànols pausats i sense talls que estem vivint el temps tal com transcorre en aquestes muntanyes, el muntatge visual i sonor, més ficcional que observacional, construeix una mena de conversa entre les persones, els animals i la natura.

Després d’haver participat i estat premiat en festivals com el Festival de Cinema de Trento, el Flickers Rhode Island International Film Festival i el Festival de Curtmetratges de Oberhausen, entre d’altres, Riafn arriba a ForadCamp per submergir-nos en una meditació cinematogràfica que no us podeu perdre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *