Murmurations, una obra d’art visual sobre el vol de les aus

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez 

 

Per mitjà de fotografies i vídeo, el fotògraf català Xavi Bou, des d’un punt de vista poc convencional i artístic, captura el vol dels ocells al cel com si fossin pinzellades en un llenç. D’això es tracta Ornitographies, un projecte d’arts visuals de el qual forma part el micrometraje Murmurations. En aquest últim es mostra en imatges en blanc i negre el rastre que deixa la dansa que fan els estornells per fugir dels falcons a l’hivern. En anglès, aquesta dansa ha estat denominada «murmurations» i d’aquí ve el títol de l’curt. En el seu treball, Xavi Bou genera la impressió que el rastre que deixen aquestes aus són traços fets en carbonet que semblen formar una espècie de tornado.

Murmurations és una experimentació amb la imatge en la qual el fotògraf diu que no tenia la intenció de mostrar ocells volant, sinó retratar el seu vol. Segons ell, la fotografia convencional de la natura sol enfocar-se en mostrar la fisiologia animal, però el que ell volia era mostrar la bellesa de el moviment de les aus i fer que l’espectador qüestionés els límits de la seva percepció i es preguntés què són aquests traços que veu. Al principi ell considerava aquestes imatges com fotografies en què els ocells es movien al cel com un teló de fons. Però en Murmurations, per exemple, el que fa el director és aïllar els ocells al cel com dibuixos sobre un llenç, deixant fora elements com el paisatge i el color per centrar l’atenció de el públic en la coreografia de les aus.

Aquesta pel·lícula neix d’imaginar-quin tipus de línies i formes crearien els ocells al cel al volar, si fos possible veure-les. Xavi Bou va descobrir que podia crear aquestes imatges a partir de diversos fotogrames d’enregistraments en 4K que va registrar amb una EOS-1D X Mark II de Canon i després en el muntatge les va combinar per il·lustrar els moviments que veiem en el curt.

El projecte complet de Ornitographies ha tingut diverses exhibicions al llarg de tot el món, en espais com L’illot Sauvage a Niort, França, el Centre Fotogràfic Álvarez Bravo a Oaxaca, Mèxic, Punt de Vistes, la Casa Golferichs i el Fine Art Photo Festival a Catalunya, el Museu Twnetsewelle a Països Baixos i la Aperture Foundation de Nova York, entre d’altres. No us podeu perdre aquesta experiència plàstica i alhora audiovisual, en aquesta edició del ForadCamp.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *