400 paires de bottes, testimoni observacional de migrants africans

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez 

 
400 paires de bottes és un documental d’observació sobre com migrants africans creuen la frontera francoitaliana dels Alts Alps. Per ajudar-los a protegir-se del fred, una organització italiana compra botes d’hivern a Torí que van i vénen entre Itàlia i França, per tornar a ser utilitzades per centenars de migrants. La pel·lícula gira entorn de com un parell de sabates de Decathlon, una marca d’articles esportius de mercat massiu, esdevenen una eina migratòria.

Durant els últims anys milers de migrants van arribar d’Itàlia a França. Aquest curt mostra el recorregut cíclic que fan aquestes sabates d’un costat a un altre de la frontera i explica com, al voltant d’aquest moviment, es construeixen lligams entre les persones que habiten aquest territori i els immigrants.

En la pel·lícula veiem el viatge des que arriben les botes a l’organització i tot el procés de lliurar-les a les persones que les necessiten. Addicionalment al lliurament de les sabates, ens mostren com l’organització que s’encarrega d’això també ofereix menjar, cafè i altres cures als migrants, com rentar-los els peus amb aigua calenta o explicar-los la ruta que han de prendre. La càmera alterna plans generals fixos llargs amb plans seqüència més tancats fets a l’espatlla. Normalment els plans fixos són utilitzats per mostrar el paisatge nevat i fred i els plans seqüència per seguir als personatges en el seu recorregut.

Es tracta d’una càmera que observa aquesta realitat des de fora, però per moments intenta submergir-nos en l’experiència d’aquest viatge, posant-nos a mirar des del punt de vista dels migrants. Aquest curtmetratge va ser dirigit per Raphaël Botiveau i Hélène Baillot i va tenir la seva estrena mundial a l’IDFA l’any passat. Ara el podeu veure en aquesta desena edició del ForadCamp.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *