Un dia, a les costes marroquines, fa cent cinquanta anys, milers d’antílops junts es van llançar al mar

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez 

«Un dia, a les costes marroquines, fa cent cinquanta anys, milers d’antílops junts es van llançar al mar». El curtmetratge Les antilopes està inspirat en aquesta cita de Marguerite Duras, amb la qual ella introdueix un text sobre la mort i el suïcidi, publicat a Les Cahiers du Cinema. Segons Maxime Martinot, el director, la bellesa d’aquest text, que va ser el que ho va inspirar a fer la seva pel·lícula, està en la incertesa de saber si es tracta d’una llegenda o d’alguna cosa que va passar en realitat. El que ell fa és utilitzar-la com una metàfora per parlar d’esdeveniments polítics contemporanis i acaba realitzant una peça audiovisual, en part assagística i en part poètica.

La pel·lícula comença amb una imatge d’un dron al cel i després, una veu en off sobre imatges d’antílops travessant diferents paisatges, ens explica la faula de Marguerite Duras. Segons la narració, els antílops, tot i no ser animals que tendeixen a emigrar, van migrar des de diferents territoris de l’Àfrica a un punt de trobada en concret, un dia específic, per dur a terme un suïcidi col·lectiu. Maxime Martinot construeix una narració en la qual qüestiona la decisió d’aquest acord mortal que, segons la pel·lícula, obeeix a una decisió individual compartida i no a un acord col·lectiu, com si tots haguessin arribat allà pel seu compte, sense saber que els altres pretenien el mateix. 

El director utilitza aquesta faula com una metàfora per parlar de l’actualitat política mundial i, progressivament, utilitzant música incidental i amb un muntatge que passa de ser contemplatiu a frenètic, combina els plànols dels antílops amb imatges d’arxiu de protestes a Xile i de Black Lives Matter. Per a ell, el que compartim les persones amb els antílops, és una necessitat d’avançar en societat, per raons de vida o mort i de lluitar col·lectivament per una mateixa causa. A la fi de la pel·lícula ens vam quedar amb la sensació de no saber si realment fa cent cinquanta anys milers d’antílops es van llançar a la mar, però el que sabem que sí que és veritat, és que hem de preguntar-nos què podem fer de manera individual i col·lectiva, per lluitar com a societat. Les antilopes ha participat en el DocLisboa International Film Festival, Hot Docs i FIDMarseille i ara tindrà el seu pas pel ForadCamp.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *