Dusk: com filmar allò invisible

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

 

En una regió rural d’Hongria, a prop de la frontera amb Sèrbia, un perill invisible manté tots els habitants del territori atemorits. Creuen veure ombres que s’escapoleixen als camps, els gossos borden i es comporten de maneres estranyes, apareixen carros abandonats i nens i nenes s’espanten quan cau la nit. Sandor, pare de vuit nens i guàrdia forestal de la zona, patrulla cada nit la frontera amb els seus binoculars, amb el seu fill gran, intentant descobrir què passa.

El control migratori és la font de la por i es construeix fora de camp en aquesta pel·lícula. A Dusk, el director Bálint Bíró aconsegueix construir una atmosfera que provoca por del que no es veu. Com filmar una por invisible? Amb els colors del crepuscle i per mitjà d’una càmera que és acollida per tots els personatges amb naturalitat, Biró explora el paisatge d’aquesta frontera, per parlar-nos de l’Hongria contemporània i de les fronteres que encara hi ha dins de la Unió Europea. 

Aquest és un treball realitzat al mestratge Erasmus de Docnomads i estrenat a l’edició del 2020 de l’IDFA. A més, ha participat a diversos festivals internacionals com el Sarajevo Film Festival, el FipaDoc, l’Astra Film Festival i el Camerimage, entre d’altres. Ara tenim la sort de poder-lo presentar a la XI Mostra de Cinema amb la Natura, ForadCamp 2022.