Shepherds: una reflexió sobre el valor que donem als recursos dels que vivim

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

Shepherds és un curtmetratge protagonitzat per lladres de bestiar a Lesotho, un país al mig del sud d’Àfrica. En aquesta regió, les vaques carreguen una sèrie de significats i connotacions profundes, a més d’un valor material important. Des de la presó, aquests homes parlen de la importància d’aquests animals, alhora que ens expliquen les seves vides i la raó per la qual són a la presó. Per cada vaca robada, han de complir un any de condemna.

Un dels presos sortirà en nou anys. Diu que el més difícil d’estar a la presó és el temor a la incertesa i que res del que hi faci serà en pro del seu futur. Un altre ens parla de les vaques com a animals sagrats, que ofereixen tot el que es necessita per viure i s’hi refereix amb molt d’agraïment. La posada en càmera d’aquestes reflexions consisteix en primers plans o plans mitjos dels personatges, parlant directament a la càmera, des d’algun espai de la presó i, en alguns casos, fent alguna altra activitat mentre parlen. Entre les converses, veiem imatges de la quotidianitat d’aquests homes a la presó.

Teboho Edkins és un director dels Estats Units que va créixer al Sud d’Àfrica, el treball del qual s’ha centrat sempre en les tensions que hi ha entre el món contemporani globalitzat i les experiències de comunitats africanes marginalitzades. Amb Shepherds ha participat en festivals com l’Oberhausen International Short Film Festival, el Clermont-Ferrand, el Festival Internacional de Curtmetratges de Belo Horizonte i el Kurzfilmfestival Köln. Ara podreu veure el seu últim curtmetratge en aquesta edició del ForadCamp.