Tatuado nos ollos levamos o pouso: cultius del mar i de la terra

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

En aquest curtmetratge, Diana Toucedo retrata el mar i la terra com a dos espais per cultivar fruits necessaris per a la subsistència humana. Des de fa mil·lennis, pagesos, pageses i mariners han dedicat la seva vida als cultius per sobreviure. Avui dia, aquesta dedicació està més enllà de les garanties econòmiques i físiques d’aquesta tasca, a més que passa enmig d’un planeta ferit, ple de problemàtiques ambientals que afecten la vida, el treball i l’entorn. Donades aquestes condicions, els qui treballen a la terra i el mar tenen la possibilitat de repensar la manera com habitem el planeta en què vivim.

A Tatuado nos ollos levamos o pouso, les mariscadores d’un petit poble al sud de Galícia aprofiten la marea de cada dia per sementar, cavar i cuidar el llindar entre l’aigua del mar i la sorra. Aquí, aquest llindar representa un espai que no només els permet cultivar aquestes dones, sinó que també és un lloc de trobada. D’aquesta manera, entre aquestes dones es teixeix una xarxa d’afectes enmig de la qual construeixen una consciència col·lectiva i un entramat de suport, per mitjà del qual busquen transformar el món on habiten.

Aquest curtmetratge va tenir la seva premiere mundial a Visions du reél i la nacional al D’A de Barcelona. També va ser seleccionat al Play-Doc-Tui i premiat com a millor curtmetratge de no ficció al Festival de Cans. No us el podeu perdre aquest any, en aquesta edició del ForadCamp.