Yungay 7020: la història d’una ciutat sepultada el 1970 que es nega a ser oblidada

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

Yungay 7020 és un documental que explica la història de quan el 1970 una terratrèmol – allau va sepultar la ciutat peruana de Yungay. Els supervivents la van reconstruir, a un quilòmetre del desastre. El Huascaran, la muntanya sagrada que s’erigeix a la vall, els parla, en alguns casos a través de somnis, i tot aquell que recorda, sap que hauria d’escoltar. És un curtmetratge que retrata la lluita d’una comunitat que busca reconstruir-se després d’un desastre natural, però les discriminacions històriques, la fragilitat humana i l’obstinació davant la natura, els ho impedeix.

Està fet a partir d’imatges presents del poble i del territori i de veus en off provinents de la ràdio, amb subtítols en castellà, anglès i basc, i veus en quítxua i castellà. A cada pla, la ciutat sepultada i la ciutat que intenta sobreviure s’entremesclen. Tot i que els supervivents que queden avui a Yungay van seguir amb les seves vides, d’alguna manera van quedar suspesos al 1970 i, quan intenten buscar ajudes del govern, moltes vegades els responen que no els poden ajudar perquè Yungay ja no existeix.

Aquesta pel·lícula, codirigida per Raquel Calvo Larralde i Elena Molina Merino, és una coproducció peruanoespanyola, realitzada amb el suport de l’associació Viator Yachatsikuqkuna Ayllukashqa, la mediació de les ongds Garapen Bidean i Serso San Viator i la convocatòria de Creació Artística i Drets Humans de l’Àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Vitòria-Gasteiz i el Centre Cultural Montehermoso. Ha participat a festivals com el FIPADOC, el Big Sky Documentary Film Festival, Zinebi i ara arriba a aquesta edició del ForadCamp.