Cos i terra, llegat i Memòria, primera peça com a directora de l’actriu Nerea Barros

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

Memòria és un curtmetratge poètic, entre la ficció i el documental, dirigit per Nerea Barros, sobre com la desaparició del Mar Aral va anticipar des de fa dècades les conseqüències del canvi climàtic. Parla d’un avi que va ser un antic pescador, que entén que hi ha d’haver un equilibri entre la natura i la manera com la fem servir per a la nostra supervivència, i una néta que vol entendre’l. Cos, terra, llegat i memòria, són conceptes que s’uneixen en aquest curtmetratge per fer una crítica a la manera com líders polítics acaben amb el medi ambient i, en conseqüència, amb la vida de moltes persones, a qualsevol preu.

Antics pescadors, que ara són persones grans, van viure un dels primers desastres naturals més importants del món. El Mar Aral era el regulador climàtic d’una zona que queda entre Europa i Àsia. Als anys 60 es va decidir que es realitzarien unes grans plantacions de cotó i arròs en un desert. Per aconseguir-ho van haver de derivar els dos afluents que vénen des de Sibèria. En conseqüència, el mar va començar a retirar-se metre a metre, sense que les comunitats que vivien al seu voltant poguessin entendre què estava passant. Alhora, tot el terreny s’anava omplint de pesticides i sal perquè no hi havia aigua. Avui dia és un lloc molt hostil, on mai no plou i res no creix. És un desert de 68.000 quilòmetres quadrats on l’Estat els va deixar un petit llac amb peixos i amb això s’alimenten. Memòria ens explica aquesta problemàtica a través d’una faula sobre un peix daurat que concedeix desitjos, que explica l’avi a la seva néta, enmig de plans fixos de la terra deserta, que semblen quadres.

Aquest curtmetratge és la primera obra audiovisual com a directora de Nerea Barros, la prestigiosa actriu espanyola, guardonada amb el Premi Goya, entre d’altres. Amb Memòria, va guanyar el premi a Millor Fotografia a l’Aguilar Film Festival i el premi MUFF Merging al Mieres Under 60′ Film Festival. Ara ha arribat a competir en aquesta edició del ForadCamp, que està cada cop més a prop. No us el perdeu aquest cap de setmana!