El dia que van volar la muntanya d’un poble en perill d’extinció

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

El dia que volaron la montaña és un curt en el qual la jove directora Alba Bresolí ens convida a mirar a través dels seus ulls la vida i la història d’un poble abandonat en perill d’extinció. Al mig del règim franquista, el poble d’Escò va ser expropiat per construir-hi un pantà. La família Guallar va resistir i van ser els únics que es van negar a anar-se’n. Avui, Fèlix, Baltasar i Evaristo són els darrers que queden de la seva comunitat i els únics habitants del poble. Van sobreviure a l’expropiació del règim franquista, però ara els amenaça la construcció d’una autopista que està prevista per ser acabada el 2025.

Alba Bresolí retrata aquests personatges amb una sensibilitat que ens fa sentir que estem sent testimonis d’un pacte entre els germans i ella, on ella filma i ells es deixen filmar, per preservar la memòria d’Escò i, alhora, per resistir-se a la desaparició. És un treball honest i íntim, que no es limita a la mirada de qui està darrere de la càmera, sinó que qui està al davant també participa activament en allò que es filma, d’una manera performàtica i poètica.

Aquest és el primer treball professional com a directora d’Alba Bresolí, produït per la productora catalana Polar Star Films, premiat amb una menció especial del jurat al Festival de Màlaga i exhibit a IndieLisboa i D’A Festival. Ara ho poden veure a l’edició del 2022 del ForadCamp.