Planktonium: quins universos desconeguts són invisibles als nostres ulls?

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

Planktonium és un homenatge a éssers microscòpics que habiten un univers secret, invisible a la vista humana, que a més a més produeixen la meitat de tot l’oxigen del planeta i són la base de la cadena alimentària de la vida aquàtica. És un curtmetratge centrat en la immersió al món ocult del plàncton.

A la pel·lícula veiem diferents tipus d’aquests microorganismes. El fitoplàncton fa fotosíntesi a l’oceà, així com les plantes i els arbres ho fan a la terra, i amb això proporciona al planeta la meitat de l’oxigen que necessitem per viure. El zooplàncton és l’inici de la cadena alimentària marina. En general, el plàncton compleix un paper primordial al cicle del carboni, però està sent fortament amenaçat pel canvi climàtic, l’escalfament global i la contaminació del mar. A Planktonium veiem la grandesa d’aquest microunivers del qual depenem completament, encara que sigui invisible davant dels nostres ulls.

El director Jan van IJken va filmar aquests organismes a través de microscopis, aconseguint revelar la seva bellesa en un gran nivell de detall. Mentre veiem plans macro del plàncton, escoltem una composició sonora dissenyada per una reconeguda artista noruega anomenada Jana Winderen, que va registrar sons de criatures i ambients als quals l’accés és difícil o en rangs de freqüència inaudibles per a l’oïda humana, com a les profunditats del mar o dins del gel.

Aquest curt ha estat exhibit a múltiples festivals de cinema per tot el món, així com a museus, i a més forma part de programes de ciència. Ara arriba al ForadCamp per fer-nos pensar en tot el que destruïm sense adonar-nos-en.