Peix volador: del mite a la no ficció poètica

Autora: Daniela Reyes Gutiérrez

 

Pez volador és l’últim curtmetratge d’una sèrie de Nayra Sanz Fuentes, titulada Distopies assolides. El peix volador és un símbol de cerca, llibertat, superació i esperança, que ha format part de diferents cultures des de fa segles, com un tòtem especial. Neda. Vola. Va a les profunditats i travessa l’aire. En aquest curt, des d’un acostament més poètic que narratiu, la directora ens fa veure el mar i les platges des dels seus ulls. Pez volador és un viatge d’aquest animal mític per un món industrialitzat, capitalista, neoliberal, caracteritzat pel consum excessiu, però a més, un món en crisi: milers d’espècies estan en extinció i gran part del mar és ple de plàstics i de residus que es descomponen en més anys dels que viuran els éssers que els produeixen.

Aquest és l’escenari davant del qual aquest peix s’enfronta i amb el qual ens confronta el treball de Nayra Sanz. Segons ella, el seu propòsit era retratar, a través de la mirada d’aquest animal, un lloc deslocalitzat però reconeixible, vinculable a diferents cultures, que reflectís un patró de conducta homogeni, repetitiu i globalitzat de l’ésser humà, amb conseqüències pràcticament irreparables. D’aquesta manera, la directora aconsegueix qüestionar en el curt la forma en què avui dia ens relacionem amb la naturalesa que ens envolta.

Aquest curtmetratge ha participat en diferents festivals com el CinemAmbiente a Itàlia, l’IceDocs, el Festival de Màlaga, el Documenta Madrid i el Festival Internacional de Cinema de Las Palmas de Gran Canària, entre d’altres. Ara tenim l’oportunitat d’exhibir-lo en aquesta edició del ForadCamp 2022. No us el perdeu!